ITSPEA nr 7: Raha või maine, copyright või copyleft?

Seekordses postituses kiikame litsentsimaailma, kus käib kibe võitlus ärimeeste (loe: näiteks Microsofti asutajad) ja asjaarmastajate (loe: näiteks Linus Torvalds, Richard Stallman) vahel. Nimelt tagasiulatuvalt vaadates oli tarkvaraarenduse algusaegadel kindlaid aluseid asjatundjate huvi ja kiindumus temaatika vastu. Arvutite ja tarkvaraarendusega tegelemine, mis polnud (ja pole tänini) sugugi lihtne maailm, eriti kui seda polnud veel sisuliselt olemaski, ei saanud tol ajal põhineda ärilistel ideedel ja raha teenimisel. Vaadeldes, milline areng on maailmas vahemikus 20. sajandi teisest poolest tänaseni toimunud, võib küll väita, et tarkvaraarendus ja IT-maailm kui üldine mõiste seostuvad täna peaasjalikult ratsarikkaks saamisega.

Start-upindus, äpindus ja muud vägevad terminid on käibel ning viitavad tihtipeale kiirele ärikasvule, potentsiaalsele uuele tarkvaratootele, mis võiks teoreetiliselt olla kasulik mitmele osapoolele - ühelt poolt lahendada mõne olulise probleemi ning teiselt poolt teenida tulu arendajale. Tarkvaraarenduse oluline osa on mõista, mis eesmärgil tarkvara luuakse. Kui tegemist on hobi- või huviprojektiga, millest võiksid kõik osa saada ning oleks soov ka teisi arendajaid töösse kaasata ühise eesmärgi nimel, võiks mõelda GPL litsentside peale. Samas kui on soov arendada tarkvara, millega tulu teenida, siis teps mitte ei sobi kasutada baasina tarkvara, millel külge poogitud GPL, kuna igasugune litsentsimuudatus on sellega eos piiratud. Raha võib ju hiljem kasutajatelt paluda, aga maksma keegi ei pea. Siinkohal tekib küsimus, mida siis luua, kas midagi kogukonnale või hoopis ärisuunalist?

Microsoft ja Linux on selles osas teineteise vastandid. Neist esimene oli algusest peale loodud noorte alustavate ärimeeste poolt eesmärgiga pühendada oma teadmised ja oskused sellele, mida nad tõeliselt armastasid, tarkvaraarendusele. Küll aga oli nende eesmärk teha seda selliselt, mis oleks ka neile rahaline sissetulekuallikas, seega potentsiaalne ärikasv mõlkus kahtlemata nende mõtteis. Vaadates täna, kus paikneb rikaste edetabelis Bill Gates ja millisele positsioonile paigutus oma eluajal Paul Allen, võib öelda, et tegemist on meeletute edulugudega, mis võiksid inspireerida kõiki selles valdkonnas ja ka muudel elualadel. Et mitte kellelegi liiga teha, tuleb mainida, et kahtlemata on tegemist igati lugupeetud ja IT-maailmas edukalt figureerinud meestega, kelle panus arvutitemaailmas on olnud tohutu. Jäägu see lugeda otsustada, kas Gates ja Allen valisid maine või raha? Fakt on, et Microsoft = Copyright.

Linus Torvalds see-eest erines oma põhimõtetelt, kuigi huvi ja asjaarmastuse poolest ei jäänud ta sugugi kahele eelmainitule alla. Tegemist on samuti väga lugupeetud mehega, kes on panustanud võimsalt ning jätnud oma tugeva jälje arvutitemaailmas. Milline oleks IT-maailm täna, kui Linus Torvalds oleks omal ajal valinud teise tee ja panustanud oma aja ning talendi ärilistel eesmärkide? Milline oleks Torvaldsi enda elulugu? Ilmselt tema eluloo küsimus polegi niivõrd oluline, kuna tegemist oli ja on vaadetelt mehega, kes ilmselgelt valis maine ja kes võib uhkust tunda oma töö ja panuse üle, kahetsemata, et Linux ei ole olnud sarnane rahalehm Microsoftile. Siinkohal kerkib küsimus, mida võiks tarkvaraarendaja täna eelistada, raha või mainet, copyright'i või copyleft'i? Kas üldse ongi õiget või vale valikut? Kibe võitlus igatahes jätkub, aga fakt on, et Linux = Copyleft.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA nr 1: Ebaõnnestunud IT-lahendused - kolm näidet.

Raamatuarvustus: "The Pragmatic Programmer" - David Thomas, Andrew Hunt.

ITSPEA nr 14: IT-turvariskidest seoses kriisist tuleneva kaugtööga.