ITSPEA nr 1: Ebaõnnestunud IT-lahendused - kolm näidet.

Esimene postitus räägib kolmest ebaõnnestunud IT-lahendusest, mis olid seotud globaalsete suurettevõtetega.

Google Glasses

Esimene lugu räägib Google Glasses'i ebaedust. Google alustas „nutiprillide“ välja töötamisega vaid mõni aasta peale iPhone’i turule tulekut, 2000ndate teises pooles. Sellega loodeti korrata iPhone’i edulugu ja saavutada enamatki. Ideefaasis oli tegemist väga põneva ja paljulubava tootega, millega saab näiteks veebis surfata, pilte ja vastamata kõnesid vaadata. Meediamüra ja pidev arutelu prillide ümber tekitas omamoodi mulli, kus Google’i prillidest räägiti ülivõrdes. See aga kergitas potentsiaalsete tarbijate ootused nii kõrgeks, et tegelik toode ei vastanud enam ootustele.

Võib vaid oletada, et kuna tegemist oli põneva ja uue tootega, mille juures algusest peale polnud selge, mida sellega täpselt teha saab või mis vajadusi ta rahuldada suudab, ei suutnud ka Google ise täpset fookust seada. Nagu üks ettevõte ei saa olla kõiges suurepärane, ei saanud Google’i prillid olla kõikvõimsad.

Tekib küsimus: „Mida saab teha nutiprillidega, kuid ei saa teha nutitelefoniga?“


Reaalsus oli aga see, et nutiprillid ei olnud võimelised tegema midagi enamat, kui nutitelefonid või tahvelarvutid. Lisaks töötasid olemasolevad funktsioonid (näiteks video salvestamine) alla ootuste tasemel. Kokkuvõttes oli tegemist läbikukkumisega ning kuigi arendus käib tänaseni, pole toode seni arvestatavat läbimurret teinud.

Windows Phone

Teine lugu räägib Windows Phone'i läbikukkumisest. Tegemist oli 2010. aastal lansseeritud tootega, mis pidi olema Nokia mantlipärija. Tol ajahetkel oli Nokia mobiiltelefonide turuliider. Kuna kasutajad ei võtnud Windows-platvormil ehitatud telefone omaks, ei suudetud muudele nutitelefonidele konkurentsi pakkuda. Ilmselt ei osanud keegi ette arvata, et 5 aastaga on võimalik teha niivõrd suur tagasikäik, et väljutakse nutitelefonide turult. Windows Phone’i aktiivne elu kestis vaid veidi vähem kui 5 aastat. 


Säärasele ebaedule viinud põhjuseid on mitmeid, kuid enim on toodud välja, et nii Nokia kui ka Windows Phone jäid ajale lihtsalt jalgu. Selleks hetkeks, kui mõisteti, et Windows platvorm mobiiltelefonis ei saa edukaks, oli „äpikultuur“ Apple’i ja Samsungi eestvedamisel niivõrd palju edasi arenenud, et Microsoft ei näinud potentsiaali nutitelefone edasi arendada. Selle tagajärjel otsustati 2015. aastal lõpetada nutitelefonide tootmine.

Samsung Galaxy Note 7

Kolmas lugu leidis aset 2016. aasta teises pooles, mil ootamatult hakkasid telefonid süttima. Tegemist oli äsja turule toodud Samsungi uue lipulaeva Galaxy Note 7-ga, mis sõna otseses mõttes põles läbi. Pärast probleemide sagenemist otsustati kutsuda tagasi 2,5 miljonit nutitelefoni, viidates probleemidele akudega. Paraku ei suudetudki probleeme lahendada ning vähem kui 2 kuud pärast seadme turule toomist eemaldati Galaxy Note 7 müügilettidelt. Kuigi sarnaseid juhtumeid on olnud ka teiste nutiseadmetega, osutus niivõrd laialdane probleem sellele mudelile hukatuslikuks.


Eelnevad kolm lugu on teineteisega pealtnäha sarnased – nad kõik räägivad ühe või teise toote läbikukkumisest, kuid sisult ja olemuselt erinevad need siiski teineteisest oluliselt. Ei ole vahet, kas tegemist on millegi innovaatilise loomisega, ettevõtte omandamise ja toote ülevõtmisega või regulaarse tooteuuendusega, kõigis neis on omad riskid, mis võivad ettevõttele halvemal juhul saatuslikuks osutuda. Need ebaedulood olid kõik positiivse lõpuga. Nii Google, Microsoft kui Samsung kannatasid kahjusid, kuid on samas viinud läbi ka üliedukaid projekte. Kes ei proovi, ei jõuagi edulooni.


Postituses kasutatud viited:
https://www.inc.com/john-brandon/4-ways-google-glasses-could-change-how-you-work.html?fbclid=IwAR2Juk_nKIQlEYmnRnIvFusDwvoT-0tt-dsmKcwpfjLhA-IBvi6HMBznOnc
https://medium.com/nyc-design/the-assumptions-that-led-to-failures-of-google-glass-8b40a07cfa1e
https://www.business2community.com/tech-gadgets/5-reasons-google-glass-miserable-failure-01462398
https://www.zdnet.com/article/here-are-the-real-reasons-windows-phone-failed-reveals-ex-nokia-engineer/
https://www.theverge.com/2017/10/10/16452162/windows-phone-history-glorious-failure
https://www.bbc.com/news/business-38714461
https://www.wired.com/2017/01/why-the-samsung-galaxy-note-7-kept-exploding/
Kujutised:
https://www.incimages.com/uploaded_files/image/970x450/Google-Glasses-Pano1_15755.jpg
https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/qzwtTGjsHCF_WqLhks5f46IT9UE=/0x4:640x431/1200x800/filters:focal(0x4:640x431)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/49662351/lumia920stock1_640.0.jpg
https://digitark.ee/wp-content/uploads/Galaxy-Note-7.jpg

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatuarvustus: "The Pragmatic Programmer" - David Thomas, Andrew Hunt.

ITSPEA nr 14: IT-turvariskidest seoses kriisist tuleneva kaugtööga.