Raamatuarvustus: "The Pragmatic Programmer" - David Thomas, Andrew Hunt.


Allikas
David Thomas ning Andrew Hunt avaldasid juba enne sajandivahetust, 1999. aastal esmakordse trüki raamatust The Pragmatic Programmer, mis räägib pragmaatilisest programmeerijast. Juttu tehakse nii pragmaatilise programmeerija mõistest, tema isikuomadustest ja tehnilistest oskustest kui ka üldistest programmeerimistõdedest nii programmeerija ehk üksikisiku kui arendusmeeskonna ehk tiimi vaates. Raamatul on mitu trükki ning see on vabalt kättesaadav nii tasuta PDF-variandina, laenutamiseks raamatukogudest kui isiklikuks soetamiseks poeletilt.

See on raamat, mida võiks lugeda nii eelteadmisteta programmeerimishuviline, programmeerimisega seonduval erialal õppiv tudeng kui ka juba kogenud programmeerija. Kuigi tegemist on võrdlemisi "vana" raamatuga, ei ole raamatu sisu sugugi aegunud või "parim enne möödas". Raamatu ülesehitus on väga sobiv alustamaks lugemist endale sobivast, huvipakkuvast peatükist. Kõik peatükid on käsitletud teineteisest sõltumatult, kuigi teemade kattuvusel on viidatud asjakohastele peatükkidele. Raamatule lisab meeldivat vürtsi autorite huumorisoon, läbi mille on nii mõnigi keeruline teema lihtsamalt lahti selgitatud. Hulganisti leiab sügavamõttelisi tsitaate ning loomulikult on esitatud ka teemakohaste illustratsioonidena koodijuppe.

Minu arvates oli raamat ühest küljest lihtsalt ning arusaadavalt kirjutatud, sisaldades palju näitlikustamisi ning vaheülesandeid (koos raamatu lõpuosas paiknevate lahendustega), mis tegid peatükkide mõistmise oluliselt lihtsamaks. Teisalt oli translator sisuliselt kogu lugemise vältel lahti, kuna keerulisi inglisekeelseid sõnu on kasutatud rohkelt. Nagu autorid isegi soovitavad, soovitan ka mina, kui mingi sõna või lõigu mõte jääb segaseks, googelda ja püüa sellest aru saada enne, kui edasi liigud. Huvitavaid lugusid ja paralleele muudest eluvaldkondadest põigitakse väga põneva nurga alt, nende mõistmine on oluline, et teksti põhimõte jõuaks pärale. Näiteks tuuakse paralleele IT-maailmaga nii sõduritest, kes sõjast väsinud külarahvast "kivisupi" keetmisega ninapidi vedasid (küll üllal eesmärgil ning positiivse tulemiga) kui konnast, keda võib kahtepidi proovida ära keeta (kusjuures üks variant pigem võiks toimida ja teine kindlasti mitte). Loe lähemalt juba raamatust! :)

Autoritest:
David Thomas (1956 - ...) - programmeerija, agiilse tarkvaraarenduse manifesti ("The Manifesto for Agile Software") üks autoritest. 
Andrew Hunt (1964 - ...) - programmeerija, agiilse tarkvaraarenduse manifesti ("The Manifesto for Agile Software") üks autoritest. Agiilse arenduse ühenduse ("Agile Alliance") üks algatajatest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA nr 1: Ebaõnnestunud IT-lahendused - kolm näidet.

ITSPEA nr 14: IT-turvariskidest seoses kriisist tuleneva kaugtööga.