ITSPEA nr 3: Paradoks - väärtuslik, kuid ebausaldusväärne entsüklopeedia – Wikipedia.

Wikipedia on üks enamlevinumaid, tõenäoliselt populaarseim ja kõige laiem elektrooniline infovaramu, mida hallatakse vabatahtlikkuse printsiibil. Wikipediasse saab sissekandeid teha ning sealset infot muuta igaüks. Wikipedia omanik on mittetulundusühing (non-profit organization) Wikimedia Foundation Inc. Wikipedia ehk elektrooniline entsüklopeedia loodi 2001. aastal ning eksisteerib tänaseks 309s erinevas keeles.
Kujutise allikas


Nõukogude ajal elanud inimesed meenutavad nostalgiliselt, kuidas ENE entsüklopeediad raamaturiiulis oma kohta hoidsid. Mõnel on need tänaseni alles ja kasutusel. Internetiajastu levik on füüsilistele entsüklopeediatele teinud omamoodi karuteene. Kuigi ajalooliselt peetakse akadeemilisteks ja usaldusväärseteks infoallikateks pigem füüsilisse trükki jõudnud eksemplare, on üha enam võimu võtmas digitaalsed infovaramud. Wikipedia on oma olemuselt lihtsasti kasutatav ja hästi struktureeritud infokogu, kust vajalikku materjali leiab hõlpsasti. Kuigi sealne info on enamjaolt kvaliteetne ja mitmekülgne, ei käsitleta seda usaldusväärse allikana. Võrdluseks, internet on „täis suvalisi“ arvamusartikleid, mida saab ja võib kasutada akadeemilise töö allikana.

Wikipedia tugevuseks (miks ta oma eelkäijast – NuPedia'st suuremaks kasvas) on justnimelt tema vaba kasutus ja muutmise võimalus igaühele. Kuigi Wikipedia kasutajaskond on kogukonnana teinud võrdlemisi head tööd ning selle sisu on hoitud kvaliteetsena, on muudatuste tegemise vabadus ka üks olulistest põhjustest, miks seda ei käsitleta usaldusväärse allikana. Kuna Wikipedias on võimalik reaalajas infot muuta, ei ole see hilisemalt taasesitatav. Isegi Wikipedias kirjutatule allika lisamine sellest ei päästa, kuna järgmine kasutaja võib vastava info omal soovil ümber kirjutada või eemaldada. Wikipedia kasutamine allikana võiks end õigustada hetkel, mil sealse info muutmine oleks mingil moel reguleeritud, kuid kas see oleks enam Wikipedia või hoopis tema väljasurnud eelkäija?

Eelnevast tulenevalt võiks esitada mõneti provotseeriva väite, et Wikipedia on suur ja väärtuslik, kuid olemuselt ebausaldusväärne elektrooniline entsüklopeedia. Kirjutise autorina võin öelda, et olen kasutanud Wikipediat erineva info otsimiseks vähemalt 15 aastat. Seejuures on see olnud abiks nii isiklike teadmiste kasvatamisel, kui akadeemiliste tööde koostamisel. Ka selle blogipostituse kirjutamisel on allikana kasutatud Wikipediat.

Kommentaarid

  1. Paljuga nõus, aga märkus selle lause kohta: "Isegi Wikipedias kirjutatule allika lisamine sellest ei päästa, kuna järgmine kasutaja võib vastava info omal soovil ümber kirjutada või eemaldada". Wikipedia üks suur pluss on versioonihaldus ja ajaloo säilimine - eelmised mitukümmend muudatust on ajaloos näha ning lolluste eemaldamine käib tehniliselt väga lihtsalt.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA nr 1: Ebaõnnestunud IT-lahendused - kolm näidet.

Raamatuarvustus: "The Pragmatic Programmer" - David Thomas, Andrew Hunt.

ITSPEA nr 14: IT-turvariskidest seoses kriisist tuleneva kaugtööga.