ITSPEA nr 2: Aegunud faksimasin ja seni aegumatu e-kiri.

Aegunud tehnika - faksimasin.

Kujutise allikas

Faksimasina juured ulatuvad 19. sajandisse, kuid tänapäeva mõistes kvaliteetse faksi saatmine sai võimalikuks 20. sajandi algul. Esialgu, nagu iga muu uue tehnoloogialahendusega, oli tegemist rahaliselt kuluka lahendusega, mida võisid endale lubada vaid jõukamad. Tollast tehnoloogia arengu tempot iseloomustab hästi aeg, mis kulus faksimasina juurtest selle jõudmiseks tippaegadele. Ligikaudu sajand oli möödunud ajast, mil leiutajatel ja tehnoloogiahuvilised hakkasid faksimasinat ehitama, ajani, mil saabus faksimasina tippaeg.
Kujutise allikas

20. sajandi teises pooles, 80ndatel oli faksimasina hiilgeaeg, millele järgnenud aastakümned on faksimasina peaaegu, et täielikult unustusehõlma viinud.

Ei saa väita, et faksimasin oleks täielikult välja surnud. Arenenud riikides võib siiski nentida, et faksimasin on alles vaid eksponaadina või seisab kontorinurgas hädajuhuks, kui meiliedastus ei peaks mingil põhjusel töötama. Sellegipoolest võib öelda, et faksimasinale on tänaseks leitud edukalt asendused uuemate tehnoloogiliste seadmete ja vahendite näol.

Seni aegumatu viis info vahetamiseks - e-kiri.

Elektroonilise kirja edastamise võimalus ja elektrooniline kirjakast loodi 20. sajandi keskpaigas, 1965. aastal MIT-is (Massachusettsi Tehnoloogiainstituut). Algne electronic mailbox ei omanud muud funktsiooni, kui et sinna sai jätta sõnumi, mida hiljem samas arvutis sai teine kasutaja lugeda. See aga ei olnud piisav eduka meilivahetuse loomiseks. Sellest ajendatult jõuti mõni aasta hiljem arvutitevahelise suhtlusvõrgustiku loomiseni, mis aitas oluliselt kaasa hilisema meilivahetuse laialdasele levikule.

Ray Tomlinson saatis esimese elektroonilise kirja.

1969. aastal edastati esimene arvutitevaheline elektrooniline kiri. Meilivahetus tänapäevases mõistes sai alguse 1971. aastal. Elektrooniliste kirjadega kasutamise võimekuse tõhustamiseks võeti kasutusele at "@" sümbol, mille abil sai märkida aadressi, millele kiri saata. Hiljem vahetus elektroonilise kirja mõiste e-kirja mõistega. 

40 aastat peale elektroonilise kirja ja kirjakasti loomist võis süsteemi kasutajate arvu mõõta sadades miljonites. Täna kasutab e-kirjade saatmise võimalust ligikaudu 4 miljardit inimest ehk umbes pool inimkonna populatsioonist.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA nr 1: Ebaõnnestunud IT-lahendused - kolm näidet.

Raamatuarvustus: "The Pragmatic Programmer" - David Thomas, Andrew Hunt.

ITSPEA nr 14: IT-turvariskidest seoses kriisist tuleneva kaugtööga.